Biografi

Framför, över, bakom, vid sidan av och överallt, men kanske framför allt – Alltid på väg någonstans.

Med debutsingeln Minnen från igår som spelades flitigt i radio under 2012 hade Carl Johan Victor Nilsson, född och uppvuxen i småländska Vetlanda, bevisat att någonting nytt och hungrigt var påväg spikrakt framåt med stora steg. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, och Calle Nilsson har gått från att vara en klättrande aspirant på musikhimmeln till att bli en mångbottnad artist att lita på.

Calle och hans band har hyllats för sina liveshower, där ingen kväll någonsin blir den andra lik. Explosiviteten, publikkontakten och de smittsamma känslostormarna är ett faktum, och springer ur , trots hans ringa ålder, över 10 års erfarenhet som frontman, frilansmusiker och låtskrivare i olika konstellationer. I soloprojektet kulminerar alltsammans i Calles passion till melodier och ärliga, berättande texter.

I juli 2017 släpptes singeln Paraply digitalt.

”- Låten kom snabbt. Jag var djupt nere i en svacka och hade precis sagt upp mig från mitt jobb och stuckit från stan. Kort efter att jag hade släppt allting kom musiken tillbaka av sig själv, och melodin loopades runt i mitt huvud.”

Ett ständigt driv och en omättlig hunger leder ständigt till nya vägar, och även om pop och rockmusiken fungerar som någon slags grund så spretar influenserna vilt, kors och tvärs. Allt från distade gitarrer och pulserande synthar till intim stämsång och sambadoftande slagverk ryms i Calles repertoar. Nyfikenheten har gett honom möjligheter att bredda sina artistiska vyer – bland annat har han gjort musik för musikaler, och skrivit och komponerat hemstaden Vetlandas officiella låt.

Senaste videoreleasen av låten Juni visar prov på ett artisteri fyllt av kontraster:

”Jag ville skriva en riktig visa. Ni vet, en sådan där som ingen skriver längre. En sådan där som Mats Paulson hade kunnat sjunga för ett halvt sekel sedan. En sådan där som kunde ha sjungits på skolavslutningen när jag var liten, och stod där i 90-talssolen med nystruken skjorta och vattenkammat hår.”

Med mer material som släpps redan i år och med debutalbumet på gång hoppas Calle att människor ska kunna relatera när de lyssnar på hans musik. ”Oftast sjunger jag bara om saker sådär precis som jag själv kan känna och uppleva dem. Sånt som händer runt om mig liksom, och när då någon annan kommer fram och säger att de känner igen sig, eller känner något över huvudtaget när de lyssnar – det är en så sjukt häftig känsla!”